Hvordan får man mavemuskler?

Skrevet af
5.0 Baseret på 2 Bedømmelser

Hvem vil ikke gerne have en flot mave med synlige og markerede mavemuskler? 

Men hvordan får man mavemuskler? Det spørgsmål vil områdeekspert, Jonas Thylstrup fra InnerGym, svare på her i artiklen. 

Jonas har tidligere ageret ekspert i nogle af vores artikler, hvor det har været nødvendigt at trække på noget ekspertise. Han har bl.a. assisteret os i artiklerne; Hvor ofte må jeg træne? og 3 øvelser til stærkere håndled.

01Hvad er en sixpack?

Hvad er en sixpack? Udtrykket ’sixpack’ kommer sig af en tydelig mavemuskulatur på forsiden af kroppen, hvor det ligner, at de er inddelt i 6 eller sågar 8 mindre muskler.  

I virkeligheden er der dog tale om én muskel, nemlig rectus abdominis. Via bindevæv midt på maven (kaldet linea alba) og sener på tværs af maven, opstår illusionen om 6 eller 8 forskellige muskler, der i virkeligheden er en og samme muskel.

En ’sixpack’ bliver tydelig som et resultat af både en lav fedtprocent og træning.

Der kan være genetisk forskel på, hvor meget mavemusklerne står frem fra person til person. 2 personer med samme fedtprocent kan altså godt have væsentlig forskel i synligheden af deres mavemuskler. Også ting som kropsbygning, højde, køn osv. kan have en betydning her.

Det absolut mest afgørende for synligheden af ens mavemuskler vil altid være mængden af kropsfedt. Træning kan uden tvivl hjælpe på at få mere synlige mavemuskler. Men hvis fedtprocenten stadig er høj, vil det ikke have den store effekt.

02Er det sværere for kvinder at få markerede mavemuskler?

Er det sværere for kvinder at få markerede mavemuskler? Som udgangspunkt er det sværere for kvinder at få markerede mavemuskler. Kvindekroppen adskiller sig især fra mandekroppen ved, at der, helt naturligt, er større fedtdepoter. 

Derved vil en normalvægtig og sund kvinde med fornuftigt kropskomposition også have en naturligt højere fedtprocent, end en mand i samme kategori.

Når det så er sagt, betyder det på ingen måde, at kvinder ikke kan få markerede mavemuskler. Det vil dog ofte kræve mere arbejde, end det vil for mænd. Derudover er det ikke altid sundt for kvinder at være så langt nede i fedtprocent, så de har meget tydelige mavemuskler.

Det kan være helt fint for nogen, mens andre, grundet deres genetik, simpelthen ville skulle for langt ned i fedtprocent til, at det bliver anbefalelsesværdigt.

En meget lav fedtprocent for kvinder vil også have andre sundhedsmæssige påvirkninger på deres krop, end det har på mænds.

Kvinders hormonsystem er langt mere komplekst end mænds og kan også i høj grad blive påvirket af fedtprocent.

Meget små fedtdepoter kan bl.a. påvirke kvindens cyklus, humør, temperaturregulering, søvn mm.

Derfor er det afgørende ikke at gå på kompromis med helbredet, i bytte for en lav fedtprocent og tydelige mavemuskler.

Find derfor en passende kropslig balance, der både er sund og let at vedligeholde.

03Er det muligt at få en sixpack på 6 uger?

Hvor langt tid det tager for den enkelte at få tydelige mavemuskler, kommer helt an på udgangspunktet.

Som nævnt tidligere, er det forskelligt fra person til person, i forhold til hvor lille en fedtmasse der er krævet for at få tydelige mavemuskler.

Nogen mænd vil have meget tydelige mavemuskler med en fedtprocent på 15+, mens andre skal ned under 10%, for at få samme resultat.

Det helt samme er gældende for kvinder, om end de typisk ikke skal nær så langt ned, da deres fedtmasse helt naturligt er højere end mænds. Der kan for nogen ses tydelige mavemuskler ved en fedtprocent på 25, mens andre skal ned under 18% eller sågar 15%, for at få samme resultat.

Så tidshorisonten for en sixpack kommer både an på genetik og udgangspunkt. Skal der eksempelvis tabes 20kg fedt, vil 6 uger være helt urealistisk. Mangles der dog kun 2-4kg, burde det være meget overkommeligt for de fleste.

Er det muligt at få en sixpack på 6 uger?

04Skal man følge et bestemt program, for at træne sig til en sixpack?

Det er ikke altafgørende at følge et bestemt træningsprogram, for at få tydelige mavemuskler.

Det handler i sidste ende om en lav fedtprocent, dog vil jeg stadig anbefale styrketræning af følgende årsager:

1. Øget muskelmasse

En øget muskelmasse vil ofte gøre det langt mere attraktivt med tydelige mavemuskler. Det er ofte kombination af en høj muskelmasse og tydelige mavemuskler, der stræbes efter. Dette giver en mere atletisk og æstetisk pæn krop, end det er tilfældet, hvis man udelukkende har tydelige mavemuskler som resultat af en lav fedtprocent.

2. Mulighed for endnu tydeligere mavemuskler

Det er helt klart muligt at træne sig til tydeligere mavemuskler. I hvert fald for langt de fleste. Når først fedtprocenten er tilstrækkeligt lav, er det træningen, der er afgørende.

Hård og seriøs mavetræning kan producere rigtig gode resultater, som det oftest kan ses på mandlige gymnaster, der oftest har meget tydelige mavemuskler. 

Én af de mest eftertragtede kvaliteter ved træning

’Sixpack abs’ eller tydelige mavemuskler er én af de mest eftertragtede kvaliteter ved træning. Det vidner ikke bare om en trænet krop, men også om sundhed og vitalitet.

Desuden er en stærk mave som resultat af træning en kæmpe fordel i livet generelt – det støtter vores ryg og krop i tunge løft og minimere derved risikoen for både smerter og skader.

Der er dog ingen genveje hertil – en sund kost og hård træning er den bedste opskrift på seriøse resultater.

God jagt på tydelige mavemuskler!  

0 Kommentarer
Populære artikler
Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev, og få de bedste tilbud, guides & tricks direkte i din indbakke.

Nyhedsbrevet udkommer ca. en gang i måneden, og du kan til enhver tid afmelde dig igen.