Yogamåtte: Hvilken yogamåtte passer til dine behov?

Skrevet af
4.9 Baseret på 87 Bedømmelser

Jeg skulle for ikke så lang tid siden, til at begynde til yoga sammen med min kæreste. Dog har jeg det ikke så godt med, at bruge udstyr, som andre folk har svedt på.

Derfor skulle jeg naturligvis selv finde en yogamåtte - og gerne den bedste. Jeg lavede en del research, og har i artiklen deler jeg, hvad jeg fandt frem til.

Hvad er en god yogamåtte? En god yogamåtte er en slidstærk og skridsikker måtte, som giver stabilitet, når krævende øvelser på gulvet skal laves. Yogamåtten kan bruges til alt, der inkluderer brug af gulv, såsom yoga, styrketræning, pilates og helt almindelig udstrækning.

Jeg fandt også ud af, at der er rigtig meget andet nyttig viden vedrørende yogamåtter OG at der findes virkelig mange forskellige typer og størrelser. 

Det blev faktisk til en ret grundig og omfattende undersøgelse, så læs endelig videre.

01Hvad er en god yogamåtte?

En yogamåtte er som oftest lavet af PVC, som står for polyvinylchlorid, og er en type plastik. PVC er med til at sikre, at du ikke glider eller skøjter rundt på yogamåtten pga. sved, som du næsten ikke kan undgå under yoga eller efter endt træning.

PVC har vist sig at være meget godt til at holde glidningen til et minimum, så det er også derfor, at du oftest finder yogamåtterne i det materiale.

En skridsikker yogamåtte er afgørende for, at du kan holde balancen og dermed minimere risikoen for skader. Dette er især vigtigt når yogaøvelsen som Drejet stående sidetræk, Høj lunge eller Kriger 1 skal laves, da de kræver, at du har et rigtig godt fodfæste.

025 populære yogamåtter

Nedenfor har jeg fundet et udvalg af de yogamåtter, jeg selv stod og overvejede at købe. 

Jeg valgte selv at købe TPE yogamåtte fra Nordic Strength, da jeg var på udkig efter en yogamåtte i en neutral farve, minimum 5 milimeter tyk og i et anbefalingsværdig materiale.

TPE yogamåtte 6 mm

Super yogamåtte i TPE, som giver en god og skridsikker måtte, som ligeledes er sundheds- og miljøvenligt. Yogamåtten er fra Nordic Strength, som producerer produkter i god kvalitet til overkommelige priser.

Yogamåtten fra Nordic Strength er både blød og klæbrig, og det er ikke sådan, at man glider rundt på måtten når først håndfladerne, fødderne, benene og armene bliver lidt svedige.

Yogamåttens specifikationer:

 • Tykkelse: 6 mm
 • Længde: 183 cm
 • Bredde : 61 cm
 • Materiale: TPE
 • Antislip: Ja
 • Huller til ophængning: Nej

Yogamåtten egner sig rigtig godt til pilates.

Se prisen her

Yogamåtte 6 mm

Ideel yogamåtte til hjemmetræning eller træning nede i fitnesscenteret. Yogamåtten måler 173 cmi længden, og passer derfor til rigtig manges behov. Yogamåtten er lavet i PVC, hvilket betyder, at måtten ikke indeholder skadelige stoffer og ftalater.

Med sin tykkelse på 6 mm har du et underlag, som egner sig rigtig godt til at dyrke yoga og pilates på.

Yogamåttens specifikationer

 • Tykkelse: 6 mm
 • Længde: 173 cm
 • Bredde : 61 cm
 • Materiale: PVC
 • Antislip: Ja
 • Huller til ophængning: Nej

Yogamåtten egner sig også rigtig godt til pilates.

Se prisen her

Nordic Race yogamåtte 4 mm

En tynd sort yogamåtte, som du kan have med dig overalt. Med en tykkelse på 4 milimeter, vil du føle dig lidt tættere på jorden end med de andre yogamåtter på listen.

Er du derfor en af dem, der gerne vil være så tæt på jorden som overhovedet muligt under yoga og pilates, så er dette yogamåtten til dig.

Yogamåttens specifikationer

 • Tykkelse: 4 mm
 • Længde: 173 cm
 • Bredde: 61 cm
 • Materiale: PVC
 • Antislip: Ja
 • Huller til ophængning: Nej

Yogamåtten fra Nordic Strength er kompagt og den skulle efter sigende have en rigtig lang holdbarhed.

Se prisen her

TPE yogamåtte 4 mm

Denne professional træningsmåtte fra Nordic Strength måler også 173 centimeter i længden og 61 centimeter i bredden.

Dens holdbarhed er lige så lang som yogamåtten ovenfor.

Måtten er fremstillet til professionelt brug, der er derfor lagt ekstra meget fokus på måttens kvalitet og funktionaliteten.

Yogamåttens specifikationer

 • Tykkelse: 4 mm
 • Længde: 173 cm
 • Bredde: 61 cm
 • Materiale: TPE
 • Antislip: Ja
 • Huller til ophængning: Nej
Se prisen her

Nordic Race yogamåtte 3 mm

Yogamåtten fra Nordic Strength er den tyndeste yogamåtte her på listen. Samtlige yogamåtter fra Nordic Strenth er anbefalingsværdige, da de har vist sig at have god holdbarhed, er skridsikre og koster en brøkdel af andre produkter på markedet.

Dens tykkelse på 3 mm gør den ideel til dig, der gerne vil ligge helt tæt på gulvet.

Har du følsomme knæ, bør du dog overveje at investere i yogamåtten med 6 mm.

Yogamåttens specifikationer

 • Tykkelse: 3 mm
 • Længde: 183 cm
 • Bredde : 61 cm
 • Materiale: PVC
 • Antislip: Ja
 • Huller til ophængning: Nej
Se prisen her

03Bedste yogamåtte til prisen

Hvilken er den bedste yogamåtte til prisen? Det kan godt betale sig at betale lidt ekstra for en yogamåtte af både miljørigtigt materiale, design, farve, tykkelse og mærke, da du kommer til at bruge yogamåtten rigtig mange gange – over en lang periode.

Den bedste yogamåtte til prisen er i mine øjne enten yogamåtten af PVC eller TPE fra Nordic Strength. Tykkelsen på 6 mm gør, at du ikke mærker gulvet så meget, som en tyndere yogamåtte.

Det kan ikke altid betale sig at købe en billig yogamåtte, da du kan risikere, at den ikke kan holde til at blive brugt meget, uanset hvor godt du behandler og rengør den.

Kriterier som yogamåtten skal opfylde

Det er ikke usandsynlig, at vi ikke kan blive enige om, hvilken yogamåtte der er den bedste. Så derfor deler jeg her nogle kriterier, som jeg mener, at en yogamåtte bør opfylde, for at den er god nok.

 1. En god tykkelse
  Standardtykkelsen på en yogamåtte er 3 mm. Er du derfor sjældent generet af, at gå rundt med bare tæer på hårdt gulv eller vant til at presse din krop rent fysisk hårdt, er det en fin tykkelse.

  Vil du derimod gerne undgå at mærke for meget til gulvet, vil en yogamåtte i tykkelsen 5-6 cm nok være mere dig. Dog vil jeg sige, at jeg ikke vil anbefale dig, at købe en 10 cm tyk yogamåtte, da det ikke giver den nærhed til jorden, som er essentiel i.f.m. yoga
 2. Længden
  Yogamåtterne i denne artikel er mellem 173 og 200 cm. Jeg anbefaler, at du som minimum køber en yogamåtte, der er lige så lang som du er høj.
 3. Den skal være blød og klæbrig
  Når du dyrker yoga, er det meget vigtigt med et skridtsikket underlag, som giver den optimale komfort under øvelserne. Klæbrigheden er god hos de yogamåtter, som er lavet med PVC- og TPE-plast, og blødheden hos de enkelte yogamåtter er lige som den skal være (yo tykkere yogamåtte jo mere blød er den som regel også).

  En klæbrig yogemåtte er nøglen til at forhindre slippe og glide, når du trækker bevægelser.

  PVC- og TPE-måtter er normalt super klæbrige, og nogle er endda lavet med en stoflignende overflade samt en overflade med et mønster, for at give hænderne noget ekstra støtte.
yogamåtte

04Hvad er yoga?

Helt oplagt er det at snakke om yoga, da vi nu i forvejen har snakket så meget om yogamåtter. 

Hvad er yoga? Yoga handler om at forene kroppen med ånden og sindet, der sammen danner den menneskelige persons multidimensionale karakter. Yoga stammer fra Indien, og er en åndedrætsteknik, som kan spores mange tusinde år tilbage i tiden.

I studiet "De sundhedsmæssige fordele ved yoga og motion: en gennemgang af komparative studier" kan Alyson Ross og Sue Thomas konkludere, at der yoga er mindst lige så god en motionsform, og nogle gange også bedre, end mange andre fysiske motionsformer. De får i studiet nogle indikationer om, at yoga kan virke styrkende for både raske og syge personer. 

Hvorvidt yoga kan helbrede smerter og virke smertedæmpende på kroniske smerter, vil først blive analyseret i et senere studie - et studie som jeg ikke har kunne finde frem til.

Bliver man mere fleksibel ved at dyrke yoga?

En af de meget positive oplevelser, som jeg selv har haft med yoga er, at jeg er blevet mere fleksibel. Det er mine veninder og venner faktisk også - også de venner, som har spillet fodbold i mange år, og nærmest væltede, hver gang de skulle lave en Kriger 2 og især Kriger 1.

Blot for at slå dét fast, så vil du nok ikke mærke den helt store forskel, første gang at du dyrker yoga. Der gik i hvert fald fem yogatimer før at vi kunne begynde en forbedring.

Vi kender nok alle en person, som hverken behøver at strække ud eller varme op, for at kunne strække sig ned og få fat i sine fødder (ja man kan næsten mærke misundelsen blusse op i en). 

Man kan komme en række problemer til livs med yoga

Kigger man lidt rundt omkring på diverse fora, er det tydeligt at se, hvordan yoga har været behjælpelig på mange flere områder end fleksibiliteten. Du finder kvinder, der lystigt fortæller om, hvordan de har fået løsnet op i deres stramme hofter. Du finder personer, som længe har kæmpe med en dårlig kropsholdning, som efter at de er begyndt at dyrke yoga, føler at de har fået en langt bedre og mere stabil kropsholdning.

Det lyder jo alt sammen meget fedt - men der ligger helt sikkert også en masse timers arbejde i det. For det skal da siges, at jeg nok ikke vil anbefale at købe en yogamåtte i dag, for at forvente at mærke rigtig mange forbedringer efter 30 minutters yoga. 

En stærk krop er med til at sikre, at vi i takt med, at vi bliver ældre, ikke begynder at falde helt sammen. Når du opbygger din styrke med yoga, gør du det samtidig med, at din krop bliver fleksibel.

En bedre kropsholdning

Du er måske ikke klar over det, men det kræver rigtig meget af din krop og især din nakke og dine rygmuskler, at holde dit hovede oppe hele dagen. Belastningen er minimal, når din kropsholdning er ret, og dit hovede derfor er direkte afbalanceret over rygsøjlen.

Bevæger du derimod hovedet lidt til højre, venstre, bagud eller forud, kan du næste mærke, hvordan at du begynder at spænde musklerne i nakken og muligvis også rygmusklerne.

Hver gang du dyrker yoga, aktiverer du muskler og brusk, som sidder i disse områder, men sjældent bliver brugt. På den måde styrker du kroppens modsvar mod bevægelserne, og risikoen for en øm nakke, andre gener og et overforbrug af energi minimeres.

Kilde ': Ross, Alyson, and Sue Thomas. "The health benefits of yoga and exercise: a review of comparison studies."The journal of alternative and complementary medicine 16.1 (2010): 3-12.

05Hvordan rengør jeg min yogamåtte?

Yogamåtter skal behandles ordentlig og gøres rene efter behov. Sveder du meget, er det selvfølgelig naturligt, at du vil skulle gøre yogamåtten ren hyppigt. 

Jeg gjorde min yogamåtte ren efter godt tre måneder - egentlig ikke fordi den lugtede eller noget, men jeg synes bare, at det var ved at være på - og så havde jeg selvfølgelig også bidt mærke i, at mange bloggere bruger tid på at gøre deres yogamåtte ren. 

Jeg tager blot en forstøver hvori jeg tilfører lunken vand og helt almindelig opvaskemiddel. Blandingen sprøjter jeg ud på yogamåtten, og lader det sidde i et par minutter, hvorefter jeg fjerner det hele med en karaklud og efterfølgende tørrer godt af med en viskestykke - lige som når jeg gør rent omkring komfuret efter at fedtstof fra panden er end overalt. 

Slutningsvis lader jeg yogamåtten tørre natten over - det er aldrig godt at lade noget være fugtigt i for lang tid, da der hurtigt danner sig bakterier.

Hvad med eddike?

Nej tak. Jeg bryder mig ikke om lugten af eddike, og vand og sæbe har virket rigtig fint for mig indtil videre. 

4 Kommentarer
ewii Tak for hjælpen
09.02.2018
Patrick Hej Sarah,
Selv tak :-)
06.06.2018
sofieOS Mange tak for en god gennemgang af de forskellige yogamåtter - jeg vælger dog at tage ned og kigge på nogle yogamåtter nede i sport24 eller sådan noget, bare lige for at mærke dem først :)
30.10.2018
DanielS Lige hvad jeg havde brug for
06.11.2018
Nyt i debatten
Annonce
Populære artikler
Annonce
Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev, og få de bedste tilbud, guides & tricks direkte i din indbakke.

Nyhedsbrevet udkommer ca. en gang i måneden, og du kan til enhver tid afmelde dig igen.

Deltag i vores fitness-forum   Besøg Debat