Taber man sig mest ved løb eller gang? Læs hvorfor du nok bør gå!

Skrevet af
5.0 Baseret på 2 Bedømmelser

Jeg har ligesom de fleste knoklet med vægttab hele mit liv. Glemmer jeg at spise sundt i bare kort tid, så ryger der hurtigt 5 - 10 kg på.

Derfor har jeg sat mig for at undersøge, hvad der egentlig er bedst, hvis man kun tænker på at skulle tabe sig igen; at løbe eller at gå.

Taber man sig mest ved at gå eller løbe? Du forbrænder cirka 33% ekstra ved løbe i stedet for at gå. Din forbrænding fortsætter også bagefter, fordi du har brugt musklerne. Men fordi du i gennemsnit er i stand til at gå i længere tid, og oftere, så kan du tabe dig mest ved at gå ofte, og ved at gå længere ture.

Da dette svar nok ikke er det, du typisk hører, vil jeg anbefale dig at læse videre. Du kan læse om hvorfor man kan tabe sig mere ved at gå, og så har vi også lidt inspiration til gå-turen, samt et godt gå program for begyndere

01Taber man sig mest ved løb eller gang?

Det er nemmere - det er hyggeligt - du kan sagtens gå i 2 timer hver dag og lytte til podcast - men uden at være voldsomt trænet kan du ikke løbe hver dag, og slet ikke måske meget mere end 30 minutter. 

Totalt set bliver det til 10 timers gang i ugen mod 1,5 timers løb. Og så selv om det er 30% mere ved hver løb, så er det stadigvæk kun en fjerde-del af, hvad du forbrænder ved at gå lange ture hver dag.

02Hvordan kan man tabe sig hurtigere ved at gå?

Der er rigtig mange måder hvorpå du kan optimere din forbrænding i forbindelse med gang. Det hele handler om at tænke kløgtigt til at starte med, og så skal det hele nok blive rigtig godt.

Så hvordan kan man tabe sig hurtigere ved at gå? Du kan optimere din forbrænding ved at bruge ankelvægte, håndledsvægte, en vægtvest og/eller lave stavgang. Det handler om at øge intensiteten uden at du behøver at skulle sætte farten op til løbetempo.

Nu tænker du sikkert, at det ser dumt ud med stavgang - men den tid er vi altså ovre. Hvis du godt kunne tænke dig at prøve at teste, hvor meget du rent faktisk forbrænder ved at gå stavgang, kunne du overveje at gøre det i løbet af aftenen, hvor folk alligevel bruger tiden foran tv’et og du alligevel ikke er til at se i mørket.

Her vil jeg dog anbefale dig, at du sørger for at have en eller anden form for måleenhed til at følge med i din forbrænding.

Selv benytter jeg mig af min skridttæller, da den også måler mit kalorieforbrug.

Hvad hvis jeg har et dårligt knæ?

Hvis du har et dårligt knæ, skal du være meget påpasselig med at belaste det for meget. Der findes en række knæbånd, som man kan bruge til at støtte knæet - men ellers vil jeg bare starte stille og roligt ud med almindelig gang.

Når du så er begyndt at få styrken og konditionen til lidt mere belastning, kan du eksempelvis finde en rygsæk frem og smide et par flasker vand i. Så har du lidt ekstra kilo på ryggen samtidig med, at du har nogle ressourcer i form af vand, du kan indtage under motionen.

03Er det bedre at gå end at løbe?

For at forbrænde fedt på den mest optimale måde, anbefaler videnskab.dk’, at man opnår 60% af kroppens maksimale iltoptag, hvilket svarer til, at du har en puls på 70-80% af din maksimale puls.

Du kan SAGTENS komme op og ramme en puls på 80% ved at gå. Vil du ikke ud i naturen, kan du prise dig med, at du kan gå en tur på løbebåndet. Sætter du farten til 9,5 km/t vil jeg næsten vædde med, at din puls nok skal komme derop inden der er gået et par minutter.

Du kan eksempelvis veksle med at gå med en fart på 4-5 km/t i 2 minutter for derefter at sætte farten op på de 9,5 km/t i de næste 2 minutter for derefter at skrue farten ned igen.

På den måde får du pulsen op på fedtforbrændingsniveauet inden de 2 minutter er gået, og så kan du gå med en lavere fart samtidig med, at pulsen stille og roligt falder ned igen.

Du opnår derved at forbrænde fedt uden at løbe, og uden at bruge resten af den energi du har efter en lang dag på arbejdet eller på skolebænken.

Min anbefaling

Først og fremmest vil jeg sige, at man kan gå som man har travlt. Det er bedst at bygge formen op stille og roligt, i stedet for at starte ud med en løbetur på 10 kilometer.

Hvis du tager en tur på 10 kilometer, vil du i løbet af de kommende dage opleve en stor smerte i de mange muskler, din krop ikke er vant til, er aktive. Denne smerte vil helt sikkert påvirke din motivation, og det vil kun øge sandsynligheden for, at du ikke kommer så godt i gang med at løbe som du ønsker det.

Kilde:

‘ = https://videnskab.dk/krop-sundhed/traening-der-fjerner-fedtet

0 Kommentarer
Populære artikler
Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev, og få de bedste tilbud, guides & tricks direkte i din indbakke.

Nyhedsbrevet udkommer ca. en gang i måneden, og du kan til enhver tid afmelde dig igen.