Hvilken vægtstang skal jeg vælge?

Skrevet af
4.9 Baseret på 35 Bedømmelser

Der findes mange forskellige vægtstænger på markedet, og vi forstår godt, hvis du er lidt i vildrede omkring, hvilken du bør vælge. Vi håber, at forvirringen løbende aftager, desto mere af dette afsnit du læser.

Der findes mange forskellige vægtstænger på markedet, og vi forstår godt, hvis du er lidt i vildrede omkring, hvilken du bør vælge. Vi håber, at forvirringen løbende aftager, desto mere af dette afsnit du læser.

01Gode vægtstænger

Typisk fås vægtstænger til bænkpres og lignende i følgende størrelser 20 og 15 kg. Man plejer at sige, at 20 kg er herrestørrelsen, mens 15 kg er damestørrelsen. Derudover kan man finde adskillige specialvægtstænger til curls, triceps, dødløft og så videre. Disse specialvægtstænger vejer typisk fra 7 kg og opefter.

OL-vægtstang 20 kg

Er du på udkig efter en OL-vægtstang, som opfylder de profesionelle mål, så har du en her på 20 kg. 

  • Vægstangen måler 220 cm i længden og grebet måler 28 mm.
  • Maksimal vægtbelastning: 680 kg. 
  • Har kuglelejer
Se prisen her

OL-vægtstang 20 kg

Er du på udkig efter en OL-vægtstang, som opfylder de profesionelle mål, så har du en her på 20 kg. 

  • Vægstangen måler 220 cm i længden og grebet måler 28 mm.
  • Maksimal vægtbelastning: 680 kg. 
  • Har kuglelejer
Se prisen her

Aerobic vægtstang sæt på 20 kg

Hvis du gerne vil dyrke aerobic som nede i træningscenteret, kan denne aerobic vægstang, være præcis det du leder efter.

  • Vægstangen måleder 140 cm i længden og 30 mm i grebet
Se prisen her

Olympics triceps bar 15 kg

Denne vægtstang bruges mest af alt til tæt træning af biceps eller triceps. Baren måler 86 cm i længden og 50 mm i diamterer ved vægtskiven, sådan at den matcher målene på de mest almindelige vægtskiver.

Sammen med vægtstangen følger et sæt klemmer, så du ikke behøver at være nervøs for, at vægtskiverne falder ned på dine fødder eller gulvet.

Se prisen her

Funktionel powerbar 15 kg

Dette er en af de bedste vægtstænger på markedet. Det skal understreges, at det ikke er en pendlay powerbar. 

Vægstangen kan tilmed købes til en favorabel pris, så den er helt klart værd at overveje.

Se prisen her

Vægtstangsæt med vægtskiver

Her får du hele pakken. Både vægtstang og sorte gummibelagte vægtskiver. Samlet set får du her 57,5 kg. vægtskiver at lege med. 

Vægtstangen kan bruges både i hjemmet og i fitnesscenteret - dens diameter er 50 mm, så den passer ligeledes til de fleste vægtskiver.

Se prisen her

02Vægstænger i forskellige størrelser

Når man laver bænkpres, squat og andre øvelser til crossfit og styrketræning, vil man typisk benytte vægtstænger, som vejer 20 kg, altså den såkaldte herremodel. 

Vi råder også dig til at investere i denne, medmindre du er i tvivl om, hvorvidt du overhovedet er i stand til at løfte stangen. I givet fald skal du nok investere i en damemodel og stille og roligt opbygge muskelmasse.

Hvis du har trænet i et fitnesscenter i noget tid og gerne vil rykke træningen hjemad, skal du også investere i en vægtstang på 20 kg, hvis du vil have en magen til den i træningscentret. 

Sandsynligvis da. Enkelte gange køber fitnesscentrene lettere stænger, men langt oftest køber de herrestørrelsen.

03Køber du en billig vægtstang, skal du være skeptisk

Vi forstår udmærket godt, at man kan lade sig friste af lave priser. Dog er det sjældent, at vi anbefaler de billigste produkter på markedet, da de ofte ikke er samme kvalitet som de dyrere. 

Det er heller ikke uproblematisk at købe en billig vægtstang, så hvis du planlægger dette, skal du virkelig gøre dit hjemmearbejde, så du ikke får en stang, der bøjer for lidt eller på andre måder ikke fungerer optimalt.

Når man køber en billig vægtstang, vil der i mange tilfælde også være lidt hyr med vægten. Selvom fabrikanterne hævder, at stangen vejer 20 kg, viser det sig ofte, at dette ikke er tilfældet. Vi har oplevet, at billige vægtstænger vejer alt imellem 17 og 21 kg. For mange er dette ikke et problem. 

Nogle oplever gener

Dem, der oplever gener ved, at træne med en stang, der vejer mere eller mindre end lovet, er dem, der løfter i forbindelse med konkurrencer. 

Hvis man er vant til at løfte en 17 kgs stang uden at vide det, får man sig en uheldig overraskelse, når man til konkurrencen pludselig skal løfte en stang, der vejer 3 kg. 

Man vil her erfare, at man ikke vil kunne matche sin hjemlige rekord.

04Vægtstænger fås med forskellige overflader

Man kan få vægtstænger, der har chromebehandlede overflader. Derudover kan man også få sorte vægtstænger samt ubehandlede vægtstænger.

Hvis man køber en vægtstang, hvor overfladen er chromebehandlet, får man en godt beskyttet vægtstang, der kan holde til lidt af hvert. 

Ulempen ved vægtstænger med chromebehandlede overflader er, at den skarpe fornemmelse ved rillerne kan forsvinde. Nogle synes, at det er rigtig vigtigt, mens andre er lidt ligeglade.

Vægstænger af magnesiumfosfat

Sorte vægtstænger er som regel lavet af magnesiumfosfat – et væsentligt tyndere materiale en chrome. Sorte vægtstænger er derfor mere udsatte for slitage og rustangreb. Til gengæld har man typisk et ekstremt godt greb på en sort vægtstang.

Ubehandlede vægtstænger

De ubehandlede vægtstænger er som regel i rustfrit stål. Disse er også kendetegnede ved at tilbyde et ekstremt godt greb til forbrugeren. Til gengæld er også de mere udsatte for slitage og rustangreb.

Du skal derfor gøre op med dig selv, hvad det er vigtigst for dig. Skal du have en vægtstang, der er hårdfør, og som kan holde i adskillige år, så bør du gå efter en med en chromebehandlet overflade. 

Er det derimod vigtigere for dig, at du har et ekstremt godt greb på vægtstangen, anbefaler vi en sort vægtstang eller en vægtstang med ubehandlet overflade.

05Du kan lave mange forskellige øvelser med en vægtstang

En vægtstang muliggør, at du kan lave mange forskellige øvelser. Typisk vil du også skulle investere i nogle vægte til vægtstangen, da det er tvivlsomt, hvorvidt stangen i sig selv er tung nok til at udfordre dig. Nogle af de mange øvelser, man kan lave med en vægtstang kræver ligeledes en justerbar bænk.

Derfor anbefaler vi klart, at du også investerer i en bænk, hvis køber en vægtstang. På den måde vil du kunne lave en masse gode brystøvelser.

Disse øvelser kan laves med vægtstang uden bænk

En række af de øvelser, som du kan lave udelukkende ved hjælp af vægtstang samt vægte, er dødløft og squat.

Herunder kan du læse, hvordan man dødløfter:

Stil dig foran din vægtstang med kort afstand mellem dine rødder. Din ryg skal svaje en smule. Bøj lårene, så de er næsten er parallelle med gulvet. Grib fat om vægtstangen med et overgråndsgreb og løft stangen op, indtil den er uden for dine knæ.

Stræk dig, så du står oprejs med stangen. Hold denne position og sænk efterølfgende vægtstangen, indtil den næsten rører gulvet.

bedste vægtstang

Herunder kan du læse, hvordan man squatter:

Allerførst skal du trække vejret ind og spænd op i maven. Sænk herefter langsomt din bagdel bagud, som om du skal til at sætte dig på en stol.

Rejs dig hurtigt op igen, stræk benene og spænd i ballerne. Presser du fra med hælene, får du aktiveret ballemusklerne rigtigt.

En squat kan sagtens laves uden vægtstang. Hvis man bruger en vægtstang ligger denne over ens skuldre samt nakke.

Du spekulerer måske på, hvornår man skal bruge vægtstang, når man squatter, og hvornår man ikke skal? Det afhænger lidt af ens mål, og hvor god form man er i. Hvis du endnu ikke er begyndt at træne, kan du sagtens få en masse ud af at squatte uden belastning. Hvis du derimod har trænet i lang tid, vil det sikkert være meget passende at få lidt vægt på dine squats. 

Du kan lynhurtigt mærke, om det er en god idé. Start altid med meget lidt vægt og forhøj så løbende. Du kan komme rigtig galt af sted, hvis du overvurderet dig selv, så det er der bestemt ingen grund til.  

1 Kommentarer
DanielS Min favorit er OL-vægtstangen og den kan godt anbefales! Der er jo nærmest ikke den øvelse, hvor den ikke kan bruges på den ene eller anden måde.
29.10.2018
Populære artikler
Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev, og få de bedste tilbud, guides & tricks direkte i din indbakke.

Nyhedsbrevet udkommer ca. en gang i måneden, og du kan til enhver tid afmelde dig igen.