Sund tunsalat på ristet rugbrød

Skrevet af
4.8 Baseret på 33 Bedømmelser

Sund tunsalat til både sandwich og rugbrød. Vi har komponeret en simpel opskrift på en lækker tunsalat til din rugbrødsmad. Der er nok til ca. 6 rugbrødsmadder i denne opskrift.

Lynguide: Her har du en lækker tunsalat, en af de bedste proteinkilder til dit post-workout måltid

Tidsforbrug ca. 5 minutter

01Ingredienser

  • 280 g tun i vand
  • 50 g ærter
  • 180 g creme fraiche 6%
  • 1 stk løg
  • 1 stk avocado
  • 3 tsk tang-caviar
  • 2 spsk citronsaft
  • 6 stk cherrytomater
  • Purlæg
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peber
  • Evt. rugbrød

02Næringsindhold

  • Kalorier 300 kcal
  • Protein 71 g
  • Kulhydrater 12 g
  • Fedt 18 g
  • Mættet fedt 3 g
  • Flerumættet fedt 1,1 g
  • Monoumættet fedt 5,2 g
  • Transfedt 0 g
  • Sukkerarter 3 g
  • Fibre 5 g
  • Kolesterol 0 mg
  • Natrium 171 mg
  • A-vitamin 1,75 %
  • C-vitamin 19 %
  • Kalcium 3,5 %
  • Jern 5,5 %

03Fremgangsmåde

1. Start med at sære ud

Løg skæres i tern og blandes sammen med tun i vand, creme fraiche, 2 tsk tang-caviar, citronsaften, purløg salt og peber.

2. Rør indholdet sammen

Når massen er blandet sammen, ser den nogenlunde sådan her ud.

3. Rist evt. rugbrød

Rist eventuelt noget rugbrød, og tilføj den hjemmelavede tunsalat.

04Den bedste opskrift på en sund tunsalat

Dette er vores bud på den bedste opskrift på en sund tunsalat, som er velegnet til både at agere indhold i en sandwich, på et skive friskbagt rugbrød eller selvstændig.

Vi er sikre på, at du vil elske den her opskrift, og er der elementer du mangler i tunsalaten, er du fri til at gøre hvad du vil. Der skal meget til at ødelægge tunsalaten, når basen for tunsalaten står så stærkt.

Portobellosvampe med tunsalat

Lever du efter en ultimativ sund livsstil, og prøver du så vidt muligt at skære alt gluten fra samt glutinholdige-lignenede-produkter væk, så kan det være, at du skal prøve at spise tunsalaten med nogle sunde portobellosvampe.

Hvis du har mod på at prøve tunsalat med portobello i eksempelvis en burger, skal du stege svampene ved mellem varme i 2-4 minutter på hver side.

Stegetiden afhænger naturligvis af størrelsen på portobellosvampene.

Når svampene er stegt og er kølet lidt ned, fylder du tunsalat og eventuelt nogle skiver avocado ind mellem dem. Det er også lækkert at spise dem hver for sig, så portobellosvampene agerer rugbrød eller sandwichbrød.

Tunsalat er ved at vinde sin popularitet tilbage

Du er måske ikke klar over det, men tunsalat havde sin storhedstid tilbage i 1980, hvor retter med tunsalat blev ansat som et festmåltid.

Tunmousse har dog siden tunsalatens storhedstid, været ualmindelig populær som en forret til konfirmationer, bryllupper og runde fødselsdage.

05Sund tunmousse

Nu kom vi selvfølgelig til at nævne tunmousse, og det vil næsten være for dumt ikke at knytte lidt ekstra ord omkring den dejlige tunmousse.

Tunmousse og tunsalat var i rigtig mange danskeres øjne, helt fantastiske retter tilbage i 1980’erne. Dengang gik tunmoussen også under navn tunfiskemousse.

Vi er ikke sikre på, at tunmoussen ville blive ved med at være en succes, hvis den gik under navnet ‘tunfiskemousse’ her i det enogtyvende århundrede.

Men altså, de fleste personer, som var børn tilbage i 80’erne, kan med stor sandsynlighed berette om, at tunmousse var fast inventar og et helt obligatoriske element til lørdagsmiddagene, konfirmationerne og ved andre fejringer.

Hvis ikke arrangøren er helt glutenforskrækket, bliver tunmoussen stadig serveret med hvide flutes og rigtig smør (gem blandingsprodukterne væk - de smager ikke lige så godt og langt fra samme kvalitet som rigtig smør).

Rigeligt smør var måske en smule i overkanten

Det er ikke helt til at vide, hvorfor tunmousse blev udfaset i takt med at årene gik, men måske havde det noget at gøre med de hvide flutes og de store mængder smør.

Smør var i 1980’erne også en del af selve tunmoussen, hvor der skulle bruges omkring 200 gram smør til et par dåser tun - så der var altså rigelige mængder smør i foruden smør på brødet.

06Tunsalat med æg

Tunsalat med æg er noget af det vi danskere søger mest efter på Google. Æg har i mange år været en stor del af det danske køkken, og der er intet at sige til, at vi danskere elsker æg.

For år tilbage bestod produktionen af skrabeæg, buræg og frilandsæg hjemme hos helt almindelige danskere, hvor de ude bag deres hus, havde et anlæg til produktion af æg.

Den tid er så småt ved at være udfaset med store anlæg, maskiner, ordentlige forhold og så meget andet.

Vi elsker æg. Æg er en god proteinkilde, da sammensætningen af aminosyrer, som er proteinets byggesten, er meget tæt på det behov, vi mennesker har brug for.

Æggehviden indeholder protein, men intet fedt eller kulhydrat, mens æggeblommen både indeholder protein og vitaminer samt en del fedt. Et helt æg indeholder knap 7 gram fedt.

Der er derfor ikke noget at sige til, at æg fylder så meget i det danske køkken, og at vi godt kan lide nogle æg ved siden af vores tunsalat og tunmousse.

Æg går utrolig godt med vores hjemmelavede tunsalat, og hvis du er en af de få, der ikke har prøvet at spise det sammen, så kan du se frem til en rigtig godbid.

Vores sunde tunsalat og tunmousse er desuden ideel tømmermændsspise, da det både er koldt, fyldt med mineraler og kan laves dagen før, så du ikke behøver at stå med hovedpine og være kreativ i køkkenet.

1 Kommentarer
Janne Det er virkelig en lækker opskrift - smager godt her i sommervarmen! :-)
02.08.2018
Populære artikler
Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev, og få de bedste tilbud, guides & tricks direkte i din indbakke.

Nyhedsbrevet udkommer ca. en gang i måneden, og du kan til enhver tid afmelde dig igen.