5 indlysende grunde til at du skal begynde at svømmetræne
Skrevet af RedaktionenIndhold
01Intro
Gæsteforfatter Daniel Johannesen
Hej! Mit navn er Daniel Johannesen, jeg er fra 1999 år, og jeg har været aktiv svømmer siden jeg var 8. år – først som babysvømmer med mine forældre, efterfølgende stod den på børnesvømmer i 5. år og så har jeg ellers været elitesvømmer på Horsens Svømmeklubs 1. hold siden 2012.
Herigennem har jeg gjort mig en masse erfaringer i forbindelse med svømningen. Svømning er min store pasion, og i dette indlæg giver jeg dig 5 indlysende grunde til, at du skal begynde at svømmetræning.
Der findes ikke mange andre motionsforme som er skånsom for dig der døjer med skader, eller dig der blot har brug for en alsidig og sjov træning som supplement til styrketræningen.
Du har måske allerede prøvet alle de mest almindelige motionsformer, men ikke rigtigt fundet den perfekte for dig.
Løbetræning bliver for mange rigtig kedeligt i længden, cykling tager for lang tid i forhold til udbytte og sofaen tiltrækker en mere end en tur i fitnesscentret.
Alt imens begynder kiloene stille og roligt at sætte sig på sidebenene.
For nogle ender det ud i en situation, hvor du rastløs leder efter en ny og sjov motionsform – anderledes fra de andre.
Kan du nikke genkendende til ovenstående, så er svømning muligvis noget du skal prøve lige nu og her!
Svømning er en særdeles anderledes og formange en nærmest uopdaget træningsform, hvor du hurtigt kan se et udbyttet.
Uanset hvor du befinder dig i Danmark, ligger der en svømmehal indenfor en halv times kørsel. Ofte koster det ikke alverden at købe sig et månedskort – som regel er prisen lidt lavere end et månedskort til et af de større danske fitnesscentre.
Ingen skader med svømning!
Svømning er en motionsform, som med næsten 100% sikkerhed, ikke giver skader (jeg har intet set til skader på trods af 6 år med gennemsnitligt 5 træninger om ugen).
Du kan svømmetræne over en meget lang periode og med en større og større intensitet, uden at du skal bekymre dig for skader eller andre ting, som sætter en stopper for træningen. Dette betyder samtidig, at svømning formentlig er den allerbedste motionsform for folk med dårligt knæ, ondt i ryggen eller gigt.
Årsagen til dette er, at ledene/kroppen ikke belastes på samme måde når træningen foregår i vand, hvor kroppen jo er ”vægtløs”.
02Du kan intet gøre forkert ved svømning
Mange nybegyndere indenfor svømning har ofte mange usikkerheder i forbindelse med træningen i svømmehallen.
”Hvad tænker de andre ikke om min svømmestil?”, ”Hvilken bane skal jeg nu ligge på, hvilken bane passer til mit niveau?” og ”Hvordan undgår man at svømme ind i alle de andre”.
Alle disse spørgsmål har jeg hørt fra mere eller mindre førstegangssvømmere, men der er faktisk ikke nogle deciderede svar på disse spørgsmål, for alt er okay i denne sport.
I svømning kan du nemlig (stort set) ikke gøre noget forkert.
Intet.
Alle svømmer på forskellige måder, ligesom alle løber og cykler på forskellige måder.
Se også på alle de professionelle svømmere, de har også vidt forskellige måder at svømme crawl, ryg, brystsvømning eller fly på.
Så bare rolig.
Et andet normalt spørgsmål er hvilken bane man som motionist skal ligge sig på.
Ofte i svømmehallerne rundt omkring i Danmark, er banerne fyldte (specielt om morgenen mellem 6:00 og 7:30 og det samme om eftermiddagen) med motionister som dig, så her gælder det bare om at få sig et overblik over de forskellige baner.
Hvor svømmer de hurtigt, hvem svømmer mindre hurtigt.
Og alt afhængig af ens eget niveau, så finder man en bane hvor man passer nogenlunde i tempo (det er pænt irreterende og forstyrende, hvis du eller andre hele tiden skal overhale, så det er for alles bedste).
Generelt set handler det bare om at tage hensyn til hinanden jo.
03Du øger dit iltindtag mere end nogen anden motionsform
I svømning bruger man ganske enkelt alle muskler.
Ikke bare benene som i fodbold/cykling/løb, eller kun armene i roning, nej – når man svømmer er hele kroppen i gang og det gælder også de helt store muskelgrupper som låret, ryggen, brystet og armene.
Når disse muskler bruges og trænes, så forbrænder de en helt masse ilt for at kunne blive ved med at svømme.
Og da så mange muskler har brug for ilt, så presses kroppen til at levere den ilt, hvilket er den måde man forbedrer ens kondition og udvider ens lunge- og eller hjertekapacitet.
Og dette sker nemlig langt hurtigere i vandet end alle andre motionsformer.
Hvis man for eksempel sammenligner med hvile almindelig løb, så bruger man mellem 0,15 og 0,25 liter ilt pr minut når man sover og ca. 8 gange så meget ilt når man løber i moderat tempo, mens man i svømning bruger op imod 12 gange så meget ilt som når man sover.
Det er altså særdeles effektivt at svømme, og man kommer hurtigt og form, og dermed muligheden for at tabe en masse kalorier.
04Det koster et græsstrå at komme i gang
Som svømmer behøver du næsten ingenting.
Det eneste er reelt set et par badebukser/badedragt og et par svømmebriller, og så er du ellers godt på vej.
Badebukserne eller badedragten er jo selvskrevne, ligesom et par løbesko er for løbere.
Der er dog stadig stor forskel på hvordan de her badedragter/badebukser ser ud og størrelsen på dem.
Som udgangspunkt skal et par badebukser/badedragt sidde forholdsvis tæt ind til kroppen, når du skal bruge den til at svømme frem og tilbage, ligesom de skal være produceret i nylon for at kunne holde længst muligt, og farverne ikke bare falmer.
Mange mænd foretrækker at svømme i lange badebukser, mens nogle kvinder også kan lide at træne i en bikini (hvilken man også sagtens kan).
Derudover vil jeg anbefale dig at du anskaffer dig et par svømmebriller.
Det er ikke på samme måde nødvendigt, men det gør bare din træning langt mere behageligt (det er pænt irreterende at man konstant får skovlet vand ind i øjnene uden videre).
På den måde kan man uden videre sagtens komme i gang med motionssvømning for under 500 kroner. Langt billigere end andre motionsformer.
Ønsker man dog lidt mere udstyr, eller har fundet ud af at svømning er rigtig sjovt, så kan man også investere i et par svømmefødder, en badehætte, en plade, en pullboy og nogle finger paddles.
05Det er sjovt at svømme
Mange har den opfattelse at svømning er ret kedeligt – det er jo bare at svømme frem og tilbage uden videre.
Og ja, at kigge ned på den sorte streg på bunden i bane efter bane, det er ret kedeligt, men det kan man tilgængæld også hurtigt ændre på.
Det handler bare om at gøre en oprigtig indsats for at gøre det både sjovt og udbytterigt for en selv.
Det handler ganske enkelt bare om at lave noget variation i træningen fra gang til gang.
En måde at gøre det på er for eksempel at lave en lille konkurrence med den som ligger ved siden af. ”Skal vi se hvem der hurtigst svømmer 50 meter”.
På den måde får man hurtigt pulsen op, ligesom det bare er sjovere end at svømme helt alene.
En anden mulighed er at benytte sig af de redskaber, som ofte stilles til rådighed i svømmehallerne.
Der er både svømmeplader, pullboys eller andre rekvisitter, som man med fordel kan bruge.
Derudover kunne man jo afprøve andre stilarter end lige brystsvømning eller crawl, selvom du måske ikke lige er den bedste ved første armtag.
Hvad med noget god gammeldags rygsvømnig (godt råd: Kig dig lige over skulderen, så du hverken støder ind i andre eller kanten ligepludselig).
På den måde får noget god variation i træningen, ligesom det er med til at styrke forskellige muskler alt afhængig af stilart.
Hvor man i brystsvømning bruger lårmusklerne, så er det nemlig mest brystsvømning i fly mens det i rygcrawl og crawl er coren og maven.
En sidste metode at gøre det lidt sjovere på er ved at svømme i forskellige tempoer. To baner i moderat tempo, så 1 bane hurtigt osv.
06Alle kan lære at svømme!
Det er selvfølgelig lidt svært at starte med en motionsform som svømning, hvis man endnu ikke kan svømme, men ligesom med alt andet, så kan det ret hurtigt læres.
I stort set alle svømmehaller/svømmeklubber er der hold for voksne, som ønsker at lære at svømme.
På den måde lærer man at svømme sammen med andre voksne, også har man en underviser som hjælper en på vej.
Vær dog opmærksom på at det tager tid at lære at svømme.
Det er teknisk svært at svømme, da man skal kombinere både arme og ben, men igen: Alle kan lære det på et tidspunkt.
Det handler bare om at komme i gang!
Jeg håber nu de her 5 tips har givet dig en masse motivation til prøve svømning af som motionsform. Du kan næsten kun vinde på det.
God fornøjelse med træningen!
Vh. Daniel Johannesen
Elitesvømmer og indehaver af Watery.dk