Hvad er Lektiner? Undgå lektiner, hvis du vil tabe dig!

Skrevet af
5.0 Baseret på 5 Bedømmelser

En jeg kender, har netop tabt sig vildt meget, og meget hurtigt også. Så bliver man jo interesseret, og jeg er ikke den eneste, der har spurgt ham, hvordan dælen han havde båret sig ad.

Han havde været på en kur uden lektiner.

Det havde jeg aldrig hørt om før, så derfor har jeg sat mig for at undersøge, hvad det handler om, og hvordan det virker.

Hvad er lektiner? Lektioner er et protein, som findes i planter, og kan kaldes for planternes militær. Visse lektiner som fx dem i rå grønne bønner, har vi mennesker svært ved at fordøje, og kan give akut forgiftning med opkast og diarré.

Det skal dog siges, at graden af hvor meget lektiner påvirker vores krop, er arveligt bestemt. Så nogle kan indtage lektinrig kost uden at opleve problemer.

Andre derimod, kan opleve et stort vægttab, som min kammerat, ved at undgå lektiner fuldstændig. Alt dét, går jeg meget mere i dybden med længere nede i artiklen (og ja, jeg fandt en liste med lektin-frie madvarer).  

01Hvad er lektiner og hvad gør de?

Lektioner er et protein, som findes i planter. Lektiner er planternes svar på et forsvarssystem, som planterne har udviklet, for at afværge at dyr spiser dem.

Når vi mennesker eksempelvis spiser bønner, kartofler, rugbrød, ærter, peanuts, grove ris, pasta, korn, tomater og sukker fra sodavand, kager og slik, formår fordøjelsessystemet ikke at få fordøjet og nedbrudt lektinerne i kosten.

Når lektinerne ikke fordøjes, ender vores tarme med at indeholde bakterier, som nedsætter tarmens funktion, og disse stoffer omsættes til overflødige kilo, der ryger igennem tarmvæggen og sætter sig som ekstra kilo på kroppen.

Generelt når vores organer ikke virker optimalt, bliver det kun sværere for os at tabe os, og kan virke som en slags blokering af vægttabet.

Hvor denne blokering muligvis forsvandt, da min kammerat besluttede sig for at droppe lektineholdige fødevarer.

Vi har kun spist lektiner de sidste 10.000-13.000 år

Hele humlen med, at vi mennesker ikke kan finde ud af alt det her med lektiner er, at vi ikke altid har spist fødevarer med lektiner i. Hvorfor spiste vi ikke lektiner tidligere? Årsag nummer ét er, at vi ikke behøvede det.

Hvad lektin gør ved kroppen

En ekspert på området er den amerikanske læge, Dr Steven Gundry, har på rigtig mange platforme har delt ud af sin viden om lektiner, og hvad det gør ved den menneskelige krop.

Dr Steven Gundry fortæller i et super spændende interview, at det ikke er usandsynligt, at veganere er overvægtige. Dette er pga. plante paradokset: Visse planter vil under ingen omstændigheder have os til at spise dem, da de var her på jorden først, og at de havde det godt før, at dyr og mennesker begyndte at spise dem.

Planter bevæger sig ikke lige som os, og derfor har de produceret denne form for protein, som rent faktisk er et maskeret giftstof, som de bruger i en slags kemisk krig. Du kan læse mere om alle de naturlige giftstoffer i frugt, grønt og svampe her.

Hvorfor vil planter gerne have, at vi spiser der frugt? Planternes frugter indeholder frø, som dyr og mennesker ikke kan fordøje. Disse frø bliver enten spyttet ud, eller overlever turen gennem fordøjelsessystemet og kommer ud som afføring.

Dr Steven Gundry fortæller også, at inden vi begyndte at spise lektiner for 10.000-13.000 år siden, levede vi mennesker af at spise blade af træer og vi spiste knolde, der voksede i jorden såsom sød kartoffel - som vi er designet til at spise.

Og jeg er stadig overrasket over hans fortælling om, at fem rå kidney bønner kan slå et menneske ihjel inden for fem minutter, hvis det koagulere med deres blod. Der findes også et lektin kaldet Rivin, som findes i castorbønnen, som er castorbønnens forsvar. Ricin er designet til at dræbe dyr og mennesker på den ene eller anden måde.

Ricin er et lektin i castorbønnen, som er designet til at dræbe os på den ene eller anden måde. Ricin er så kraftigt et lektin, at blot fire molekyler vil dræbe et menneske øjeblikkeligt - så Dr Steven Gundrys råd er, at man skal holde sig helt fra bønner.

Skræmmeeksempl: Et spis-sundt-arrangement for børn i USA oplevede problemer med lektin, da alle børnene fik serveret bønner. 30-40 af børnene ender med at skulle på hospitalet med alvorlig diarré.

Hvorfor spørger du? Pga. at bønnerne ikke var blevet kogt nok eller korrekt, og dermed var ricin stadig til stede i bønnerne.

Du kan se det spændende interview lige her:

02Hvilke fødevarer indeholder ikke lektiner?

Det er helt sikkert et spørgsmål, som du sidder og stiller dig selv lige nu.

Lektinfrie olier:

Algeolie, avokadoolie, kokosolie, macadamiaolie, MCT olie, olivenolie, perilla-olie, rød palmeolie, sesamolie, torskelever-olie, valnøddeolie.

Lektinfri sukker:

Inulin, munkefrugt, stevia, sukring, xylitol, yacón.

Lektinfrie nødder:

Hampefrø, hampeprotein-pulver, hasselnødder, hørfrø, kokos, kokoscreme, kokosmælk, loppefrøskaller (HUSK), macadamia-nødder, pearanødder, pecannødder, pinjekerner, pistacienødder, valdnødder.

Lektinfrie eddier:

Alle typer

Lektinfri mel:

Chufa-mel, grøn bananmel, hasselnøddemel, kastaniemel, kokosmel, mandelmel, pilerodsmel, sesammel, sød kartoffelmel, vindruekernemel.

Lektinfrie vin og spiritus:

Rødvin, spiritus.

Lektinfrie fisk og skaldyr:

Alle vilde fisk, ansjoser, blæksprutte, blåmuslinger, hjertemuslinger, hummer, krabbe, muslinger, østers, rejer, sardiner, tun på dåse.

Lektinfrie grøntsager:

Alger, artiskok, asparges, basilikum, beder, bladbede, bladselleri, blomkål, bok choy, broccoli, brøndkarse, cikorie, fenikel, fermenterede grøntsager, forårsløg, grønbladet salat, grønkål, gulerødder (rå), gulerodstop, havgrøntsager, havtang, hvidkål, hvidløg, japansk kål, jordskokker, julesalat, kålrabi, kinakål, kinaradiser, koriander, krølsalat, løg, mælkebøtteblade, mynte, nopales kaktus, okra, palmehjerter, perilla, persille, porrer, portulak, purløg, radicchio, radiser, rødbladet salat, rødkål, romaine, rosenkål, rucola, sauerkraut, sennepsblade, spinat, svampe.

Lektinfrie kød:

And, due, fasan, gås, hjort/rådyr, kalkun, kylling, lam, lufttørret skinke, okse, struds, svin/gris, vildsvin, æg.

Lektinfrie frugt:

Abrikoser, æbler, avocado, bananer (begrænset mængde), baobab-frugt, blåbær, blommer, brombær, citron, dadler, fersken, figner, glucomannan, granatæble, grøn mango, grøn papaya, hindbær, hirse, jicama, jordbær, kirsebær, kiwi, knoldselleri, nektariner, pærer, pastinak, persimmon, roer, sød kartoffel, sød roe, sorghum, taro-rod, tigernødder, yucca.

Lektinfrie oliven:

Alle typer.

Lektinfri chokolade:

Mørk chokolade med +72% kakao.

03Skal man helt undgå lektiner?

Personligt vil jeg ikke kunne leve et herligt gastronomisk liv, hvis jeg ikke må tilføje tomater til min kødsovs, og have brød under min kødpølse.

Dagfinn Aune', NaNa Keum og en række andre konkluderer i studiet: “Whole grain consumption and risk of cardiovascular disease, cancer, and all cause and cause specific mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies”, at indtaget af fuldkorn reducerer risikoen for koronar hjertesygdomme, kardiovaskulær sygdom (iskæmisk hjertesygdom, apopleksi og perifer karsygdom (PAD), luftvejssygdomme, infektionssygdomme, diabetes m.fl.

Det vil sige, at personer som spiser fuldkornsprodukter har en tendens til at leve længere, og få færre luftvejssygdomme, infektioner, hjertesygdomme osv.

Hvad med lektinerne i tomater?

Ifølge Mahsa Ghavipours studie’’, ses der ingen negative effekter ved, at tomater påfører kroppen nogen negativt. Tværtimod, reducerede et indtag af tomat, systemisk inflammation.

Studiet havde 106 kvindelige overvægtige forsøgspersoner, som blev delt op i to grupper á 53 forsøgspersoner.

  • Testgruppe 1. fik 330 ml tomatjuice dagligt over en periode på 20 dage.
  • Testgruppe 2. fik ingen tomatjuice.

Det var her, at forsøgspersonerne i testgruppe 1., så en reducering i systemisk inflammation.

Systemisk inflammation er en kronisk, tilbagevendende betændelsessygdom i bindevævet, som blandt andet kan medføre problemer med organsystemer såsom blodårer, nyrer og kroppens funktionelle evne til at bevæge knogler, led og muskler.

Hvad tænker vi selv?

Efter at jeg har fremlagt alle de her studier for resten af redaktionen, er der en bred enighed om, at vi ikke helt ved hvorvidt det er en god idé, at skrotte lektiner fuldstændig. Derimod giver det god mening, at man forsøger at reducere mængden af lektiner i sin kost. 

100% lektin-fri kost lyder ser umiddelbart ud som noget af en udfordring, så måske en reducering på 40 % i første omgang er mere overkommelig, og så kan man jo altid skrue lidt op for de lektin-frie fødevarer, når der er mulighed for det.

04Relaterede spørgsmål

Er der lektiner i kikærter? Der er lektiner i kikærter, og derfor skal du lige som med bønner, først lade kikærterne stå i blød 8-12 timer. Efterfølgende koges kikærterne til de er møre helt ind til midten - lektiner består primært af proteiner, hvilket bliver ødelagt under kogningen.

Er bønner giftige? Bønner indeholder protinet lektin, som kan være farligt for mennesker at spise. Derfor opblødes bønner i 8-12 timer, hvorefter de bliver kogt i nyt vand, da kogningen ødelægger lektinen i bønnerne.

Kilder:

' = Aune, Dagfinn, NaNa Keum, Edward Giovannucci, Lars T. Fadnes, Paolo Boffetta, Darren C. Greenwood, Serena Tonstad, Lars J. Vatten, Elio Riboli og Teresa Norat "Whole grain consumption and risk of cardiovascular disease, cancer, and all cause and cause specific mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies." bmj 353 (2016): i2716.

'' = Ghavipour, Mahsa, et al. "Tomato juice consumption reduces systemic inflammation in overweight and obese females." British Journal of Nutrition 109.11 (2013): 2031-2035.

1 Kommentarer
Mogge Det er egentlig vildt at tænke på, at der er så mange produkter, som rent faktisk prøver at dræbe os, ved at fede os op? det lyder nærmest som plottet på en virkelig dårlig gyserfilm..
18.11.2018
Populære artikler
Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev, og få de bedste tilbud, guides & tricks direkte i din indbakke.

Nyhedsbrevet udkommer ca. en gang i måneden, og du kan til enhver tid afmelde dig igen.