Sådan påvirker koffein din træning
Skrevet af RedaktionenForskellige former for koffeinindtag, herunder koffeinpiller samt -drikke, indtager nu markedet og danskerne virker til at juble. Men hvordan påvirker koffein din træning, og har vi grund til at være bekymret?
Indhold
01Hvad er koffein?
De fleste ved formentlig, at koffein er en ingrediens fra kaffebønner og teblade – produkter som mange danskere indtager dagligt.
Koffein indeholder det kemiske stof trimethylxanthin, hvilket ifølge Seniorforsker Marta Axelstad Petersen fra DTU fødevareindstitut stiumlerer nervecellerne og hjælper med udskillelsen af adrenalin.
Dette betyder, at man ved indtagelse af koffein kan opleve en opkvikkende effekt. Dette har ifølge hende en fordel, når man træner, da det har en positiv effekt på ens præstationensevne.
Ydermere kan stoffet i koffein stimulere stofskiftets stigning samt kroppens evne til at nedbryde fedtceller. Dette betyder, at koffein er med til at mindske kropsfedt og øge stofskiftet, herunder både aktivt og hvilende.
02Hvornår påvirker mængden af din koffein indtagelse din træning?
Her skal talemåden ”Alt med måde” i spil.
Fødevarestyrelsen fraråder ikke, at man indtager koffein på daglig basis. Dog bør man ikke indtage mere end 400 milligram koffein om dagen – svarende til cirka 15 kopper neskaffe (250 ml) kaffe.
Dog er et dagligt koffeinindtag på 200-300 milligram, svarende til et par koffeinpiller, nok for en person på 70 kilo.
Dermed siger man, at 3-5 milligram koffein per kilo kropsvægt bør være den optimale mængde af koffein, hvis man ønsker effekt på sin træning, herunder helst med indtagelse en times tid før træning.
03Skal du være bekymret for koffeinindtag?
Koffein kan altså hjælpe på træning gennem optimering af vores fysiske præstation, men vigtigt at huske på er også de risici og bivirkninger, der kan være ved et ukontrolleret indtag, der overstiger sundhedsstyrelsens anbefalede indtag.
Bivirkninger inkluderer især
- Sure opstød
- Diarre
- Kvalme
- Hjertebanken
- Hovedpine
- Søvnløshed
- Muskelrystelse
Ydermere anses koffeinafhængighed som en hyppig anset bivirkning og ses oftest hos kaffedrikkere. Her vil abstinenssymptomer (beskrevet i ovenstående punkter) opstå, hvis man stopper sit daglige koffeinindtag fra den ene dag til den anden.
Der er derfor ikke grund til bekymring ved kontrolleret koffeinindtag, hvis indtaget ikke overskrider den anbefalede mængde.
Koffeinindtag kan ved kontrolleret brug have en positiv effekt på træning og et eventuelt ønsket vægttab, så tøv ikke, hvis du er nysgerrig efter at prøve en ny måde at optimere din træning på!