Foam Roller: Hvilken Foam Roller passer til dine behov?

Skrevet af
4.8 Baseret på 26 Bedømmelser

Der findes et væld af Foam Rollers, også kaldet skumruller, på markedet. Vi har testet de mest anerkendte Foam Rollers på markedet, så du forhåbentlig får en bedre idé om, hvilken Foam Roller der passer til dine præferencer og behov.

Ærlig talt, så er Foam Roller blot et stykke mellemhårdt/hårdt plast, som rigtig mange virksomheder godt kan se ideen i at sælge. De koster ikke særlig mange kroner, og er en rigtig god investering.

01Hvad bruger man en Foam Roller til?

En Foam Roller bruges til at give en dyb vævsmassage på en overkommelige måde. Den dybe vævsmassage fremskynder helingsprocessen efter endt træning, og mindsker adhæsioner, bedre kendt som ardannelse, som giver stivhed og mindsket bevægelighed.  

Foam Rolleren kan bruges til at løsne almindelige områder som eksempelvis din lårmuskel, lægge, arme eller din ryg.

Det kan være, at du efter endt træning kan mærke nogle knuder i din ryg, som du gerne vil have masseret ud. Placer Foam Rolleren under dine skulderblade og placer armene over kors på brystet. Løft hoften op fra gulvet og brug kroppen til at flytte overkroppen frem og tilbage på Foam Rolleren.  

Foam Rolleren bruges også til at mindske muskelømhed efter træning. Bruger du derfor Foam Rolleren til at komme godt i dybden de steder, hvor du normalt føler ømhed dagen derpå, vil ømheden som oftest blive mindsket.

En anden god pointe er, at ømme muskler også kan føre skader med sig. Vævsmassagen er med til at sikre en god og dyb udstrækning, forbedre musklernes elasticitet, mobilitet og fleksibilitet. Mobiliteten er ofte afgørende for, hvorvidt du bliver skadet eller ej.

02Vi har samlet 5 af de bedste Foam Rollers – Skumrullere

Testvinder: Sort Foam Roller fra Nordic Strength

Den sorte foam roller fra Nordic Strength er vores helt klare favorit og dermed testvinder. Nordic Strenght har formålet at producere en foam roller, der er meget effektiv til dybdegående massage af både ryg og ben. Produkterne fra Nordic Strength er kendte for høj material kvalitet samt lang levetid.

 • Måler 33cm og har en diameter på 15cm
 • Mindsker spændinger i kroppen
 • Afhjælper ømhed efter træningen
 • Øger blodtilførslen og mobiliteten
 • Kan bruges til at forebygge skader
 • Kan mindske og nedbryde arvæv

Foam rolleren fra Nordic Strength ruller godt under brug, hvilke nogle producenter af foam rollers godt kunne lære noget af. Samtidig med at Nordic Strength foam rolleren ruller godt, er den designet med en varierende overflade, hvilket gør det muligt for dig, at komme dybere ind under massagen.

Du har dermed optimal mulighed for, at få masseret dine ømme muskler – dog skal du være varsom med at køre på knoglede områder såsom knæet, da denne foamrulle kommer rigtig dybt – det kan dermed skade mere end det gavner.

Se prisen her

Nordic Strength foam roller - 45cm

En anden foam roller fra Nordic Strength ligger fortjent i toppen af denne test. Foam Rolleren er af EVA skum og er ideel som pilates-rulle.

 • Måler 45cm og har en diameter på 15cm
 • Mindsker spændinger i kroppen
 • Afhjælper ømhed efter træningen
 • Øger blodtilførslen og mobiliteten
 • Kan bruges til at forebygge skader
 • Kan mindske og nedbryde arvæv

Foam rullen har en god størrelse, som passer til de fleste personer. Foam rolleren er en smule anderledes sammenlignet med den anden foam roller fra Nordic Strength, da den ikke har nogen variende overflade.

Foam rolleren vil derfor kunne opleves som en anelse mere skånsom sammenlignet med de foam rollers, der har en variende overflade.

Nordic Strength er perfekte til opvarmning, træning af balance og mobilitet samt i forbindelse med massage efter en hård træning.

Se prisen her

Foam Roller

Lige som de andre Foam Rollers er skumrullen fra Nordic Strength god til at udrydde spændingerne i kroppen.

 • Måler 90cm og har en diameter på 15cm
 • Mindsker spændinger i kroppen
 • Afhjælper ømhed efter træningen
 • Øger blodtilførslen og mobiliteten
 • Kan bruges til at forebygge skader
 • Kan mindske og nedbryde arvæv

Foamrullen har en rigtig fin størrelse og er nem at have med rundt. Nordic Strength foam roller er perfekte til opvarmning, træning af balance og mobilitet samt i forbindelse med massage efter en hård træning.

Se prisen her

Rillet foam roller

Foam rolleren er bygget sådan, at skummet varierer i formen på midten af rullen. Den varierende overflade åbner op for muligheden for at variere massagen og komme dybere.

Nem at rulle på og har en passende størrelse. Arbejdet bliver gjort – du får masseret dine baller, legge, ryg osv.

 • Måler 33cm og har en diameter på 15cm
 • Mindsker spændinger i kroppen
 • Afhjælper ømhed efter træningen
 • Øger blodtilførslen og mobiliteten
 • Kan bruges til at forebygge skader
 • Kan mindske og nedbryde arvæv

Foam rullen har en god størrelse og ruller rigtig godt på jorden. Samtidig med at The Grid Foam Rolleren ruller godt, er den designet med en varierende overflade, hvilket gør det muligt for dig, at komme dybere ind under massagen.

Du har dermed optimal mulighed for, at få masseret dine ømme muskler – dog skal du være varsom med at køre på knoglede områder såsom knæet, da denne foamrulle kommer rigtig dybt – det kan dermed skade mere end det gavner.

Foam rolleren er perfekt til opvarmning, træning af balance og mobilitet samt i forbindelse med massage efter en hård træning.

Se prisen her

Lacrosse bold

Som sidste produkt på listen, finder vi en lacrosse bold. Lacrosse bolden er ikke just en foam roller, men bruges lige sådan. De fleste vælger at kombinere arbejdet med lacrosse bolden og foam rolleren. Årsagen til dette er, at lacrosse bolden kan ramme steder, hvor foam rolleren ikke kan ramme.

Eksempelvis mellem skulderbladede eller rigtig dybt i baglåret.

 • Måler 6cm i diameter
 • Hård bold til dybdegående massage
 • Nubret overflade der gør at bolden kan bruges på glatte overflader
 • Kan mindske og nedbryde arvæv
Se prisen her

03Fordele ved en Foam Roller – Skumruller

Først og fremmest vil vi gennemgå nogle af de fordele du opnår, når du begynder at arbejde seriøst med en Foam Roller. Du kan ved hjælp af Foam Rolleren hjælpe kroppens cirkulation, mobiliteten og øge restitutionsprocessen.

Der er naturligvis et utal af forskellige Foam Rollers, og det er også klart en nødvendighed, da vi alle er forskellige, og kan have forskellige præferencer.

Tager du i dit lokale crossfit center, så vil du med stor sandsynlighed se, at de allerede har investere i skumruller for dig, men hvis disse ikke matcher dine behov, så er du nødt til selv at skulle købe en.

Derfor har vi lavet testen, og her har du resultatet.

04Hvornår bør jeg bruge Foam Rolleren / Skumrullen?

Som udgangspunkt er skumrullen ideel i rigtig mange sammenhænge. Ikke kun når du føler smerte, men også som forebyggende mod netop smerter.

Her er nogle generelle tips til effektiv brug af Foam Rolleren:

 • Føler du smerte, kan du prøve at rulle frem og tilbage over det berørte område. Gør dette i 30-60 sekunder.
 • Det er helt normalt, at du i starten vil føle smerten intensiveret ift. hvad du følte inden du tog skumrullen i brug. Smerten bør dog ikke intensiveres – du bør få fornemmelsen af, at smerten aftager, og at du kan lægge mere pres på det ømme punkt.
 • Det er ikke hensigtsmæssigt at bruge skumrullen over benede områder såsom albuen og knæet.
 • Har du meget ondt, bør du prøve at nedsætte tiden alt efter hvad du kan holde ud – og efterfølgende gentage øvelsen. Dette kan hjælpe kroppen med at tilføre blod til punktet, hvilket optimerer restitueringsprocessen.
 • Efter endt brug af foamrulleren, bør du afsætte lidt tid til helt almindelig udstræk af musklerne – især de steder hvor du netop har brugt foamrullen.
 • Skumrullen er ideel til at forbedre din mobilitet og sætte gang i resitueringsprocessen.
 • Når man analyserer Foam Rollers er det vigtigt at holde for øje, at de forskellige Foam Rollers ikke holder til for megen vægt.

Netop en øget restitueringsproces ved bl.a. en stabil eller øget blodcirkulation er der mange sundhedsfordele ved. Den gode blodcirkulation øger strømningen af blod rundt i arterierne, venerne og kapillærerne. En god blodcirkulation er etentiel for at tilføre nok oxygen til musklerne, så de kan restituere til fulde.

05Afhjælp stive muskler, muskelømhed og skader med en Foam Roller / Skumrulle

Foam rollers og skumruller er ideelle til dig, der ofte oplever, at have ømme muskler efter træning. Efter træning kan du anvende foam rolleren til at massere kroppen og komme godt i dybden de steder, hvor du er vant til at være øm dagen efter en træning.

Ømme muskler kan også føre til skader – og det er netop her, at foam rolleren er perfekt til at sikre en god og dyb udstrækning, forbedre musklernes elasticitet, fleksibilitet og mobilitet. Du har muligheden for at øge din mobilitet, hvilket også ofte spiller en afgørende rolle for, om hvorvidt du bliver skadet eller ej.

06De bedste Foam Roller- og skumrulleøvelser

Når du er kommet til det punkt, hvor du har fået investeret i en foam roller eller måske blot låner en nede i træningscentret, er det ved at være på tide, at du begynder at tage foam rolleren i brug.

Forud for øvelserne formoder vi, at du har en forståelse af hvorfor vi gør brug af Foam Rolleren – nemlig for at afhjælpe stive muskler, reducere muskelømhed og skader.

Som hovedregel bør du lave øvelserne i minimum ét minut på hvert område af en given muskel.

Dette er en nødvendighed, da hele formålet er, at få musklen til at slappe af ved at ligge et godt pres på den, hvor presset skal have tid til at virke på musklen, da disse godt kan være forholdsvis seje at bløde op.

Huske at tage langsomme og dybe vejrtrækninger, mens du ruller frem og tilbage på foam rolleren. Stort set alle glemmer på forhånd at tænke over, at åndedrækket skal være lige så meget i kontrol som selve udførslen af øvelsen.

Foam Roller øvelse: Øvre ryg

At have ondt i ryggen er ikke nogen rar ting. Derfor kan du med fordel bruge foam rolleren til at afhjælpe en øm ryg eller forebygge, at det når til det punkt.

Position:

Placer skumrullen vinkelret på din krop og lad din øvre ryg være i berøring med foam rolleren. Placer dine hænder på baghovedet (som du gør ved almindelige mavebøjninger), og løft hoften opad så det kun er dine fødder der er i berøring med gulvet og ryggen med foam rolleren.

Bevæg dig nu frem og tilbage og juster positionen alt efter hvordan det føles. Til at starte med, vil der muligvis være en smule smerter, som du skal tage hensyn til. Smerten vil dog aftage i løbet af det minut øvelsen varer.

Foam Roller øvelse: Massage af låret

Mange af os oplever, at have trætte eller sløve lår efter en hel dag på en eller anden form for stol. Foam Rolleren er ideel til at massere lårmusklerne og løsne dem op.

Position:

Sæt dig på gulvet med foam rolleren placeret under dit lår. Lad overkroppen blive lænet bagover mens armene støtter overkroppen bagtil. Flyt vægten fra bagdelen til låret, som nu ligger på foam rolleren.

På det her tidspunkt, er det kun dine hænder og foam rolleren, som har kontakt med gulvet.

Du kan justere presset på dine lår med dine arme – du kan evt. hvile numsen en smule på gulvet, så du i hvert fald til at starte med, får en god følelse af hvordan og hvor meget pres du skal lægge på dine lår. Hvis belastningen på dit lår ikke er stort nok, kan du løfte det ene ben over det andet, så det nu kun er dine hænder og dit ene lår, der er i kontakt med gulvet og foam rolleren.

Foam Roller øvelse: Massage af forsiden af dine ben

Er du om på forsiden af dine ben og især dine lår, så kan du gentage processen ovenfor efter at du naturligvis har vendt dig om, så du nu vender med forsiden ned mod gulvet.

Position:

Læg dig med forsiden ned mod gulvet, placer dine lår på foam rolleren og lad din overkrop hvile på dine underarme. Sørg for, at det kun er dine underarme og lår som er i berøring med gulvet og foam rolleren – dine fødder må ikke røre gulvet.

07Gode grunde til, at du bør købe en Foam Roller

Der er rigtig mange gode grunde til, at du bør overveje at have en foam roller med i træningstasken. Vi har samlet vores 5 bedste argumenter for, at du skal bruge foam rolleren – enten en af dem nede i fitness centeret eller måske købe dig en selv.

1. Vil du gerne være mere fleksibel?

Rigtig mange idrætsudøvere kan skrive under på, at brugen af en foam roller inden træningen har en positiv effekt på fleksibiliteten.

Du kan ved at bruge en foam roller under eller efter opvarmningen, forbedre din krops fleksibilitet og dermed dens evne til at komme ud i nogle andre positioner end hidtil.

2. Forbedre kroppens evne til at omsætte ilt

Hjertet pumper blodet rundt i kroppen. Blodet indeholder ilt, og denne ilt er vital for kroppens funktionalitet. Når du bruger en foam roller, “vækkes” kroppen til live, og hjertet får nemmere ved at sende blodet rundt i systemet.

Når ilten uproblematisk bliver sendt rundt i systemet, bidrager dette til, at kropen kan omsætte ilten til energi, som sikrer kroppens funktionalitet.

3. Kan virke stressreducerende

Vi vil gå så langt at sige, at når vi bruger en foam roller, så virker det afstressende på os. Det er ikke yoga, og der er bestemt heller ikke delphin-lyde i baggrunden (medmindre at du sætter det på). Men det er bestemt en aktivitet, som fjerner fokusset fra omverdenen og retter det mod den nuværende og næste øvelse.

Lidt ligesom når du gør toilettet rent.. Det er ikke yoga, men det virker faktisk afstressende på dig.

4. Foam rolleren er perfekt til at reducere muskelømhed

Puha, det kan være noget så hårdt at komme ud af sengen efter gårsdagens hårde træning. Endnu værre er når dagen går hen og bliver til aften, og du har aftalt med din kammerat eller veninde, at I skal ned og træne igen. Simpelthen modbydeligt.

Frygt ej, foam rolleren er perfekt til at igangsætte restitueringsprocessen, så din krop begynder at restituere i et højere tempo.

Nogle af de forskningsresultater vi har læst, konkluderer at brugen af en foam roller efter træning, reducerer chancerne for ømme muskler dagen efter en træning. Så i stedet for, at du går rundt og er øm i en dag eller to efter en hård træning, så kan du reducere varigheden af ømheden med en foam roller.

5. Forebyg skader med en foam roller

Den bedste måde at behandle en skade, er faktisk ved helt at undgå den i første omgang. Ofte opstår skader pga. en kold krop og led, hvilket er direkte koblet sammen med en dårlig opvarmning. Skumruller er et godt redskab til at forebygger skader, i og med at de løsner op i din krop, så den bliver mere fleksibel og føles mindre “stiv” i det.

Det skal siges, at du ikke bør bruge en foam roller på betændte områder. Hvis du begynder at “stresse” et allerede betændt område, risikerer du den modsatte virkning, som du prøver at opnå: Du forøger skaden og udsætter din pause fra træningen.

foam roller infografik

Kilder:

https://en.wikipedia.org/wiki/Foam_rolling

Vi håber at du kunne lide denne guide. Lad gerne høre fra dig – mangler vi en skridttæller på vores liste, så må du hjertens gerne dele den med os og læserne.

08Start stille og roligt ud med din Foam Roller / skumrulle

Starte stille og roligt ud med at bruge skumrullen. Afprøve nogle af de milde øvelser som de tre ovenfor. Lad evt. belastningen på dine muskler være få og øg alt efter hvordan du oplever øvelsen. Det skal ikke gøre mere ondt, end at du kan holde ud.

Er du allerede i god form, og har din sædvanlige træningsrutine, så kan du med fordel indlægge små træningspas, hvor du laver et par øvelser med foam rolleren. Har du eksempelvis lavet 3-4 fysisk hårde øvelser, så kan det være, at du har afsat 5-10 minutter til lige at få vejret. Dette kan du gøre mens du ligger på en foam roller – i hvert fald efter de første minutter, hvor du får vejret igen.

Mærk efter

Det er vigtigt at forstå, at det ikke handler om at lave øvelserne hurtigt. Vi snakker om, at du stille og roligt skal køre hen over den ømme muskel. Du skal som sådan ikke ligge og tælle antallet af gange, du er kørt over et givent punkt.

Det handler om at give musklerne tid til at løsne sig op.

foam roller

09Gravide bør ikke anvende Foam Rollers / Skumrulle

Hvis du er gravid, så bør du først og fremmest tale med dine længe om brug af en skumrulle. Gravide kvinder frigiver hormonet Relaxin, hvilket gør det muligt for kroppen af slappe af i leddene.

Dette er helt naturligt, da babyen skal have mulighed for at passere forbi – derfor kan du hurtigt komme til at skade dig selv, frem for blot at afhjælpe et ømt område.

11 Kommentarer
Anders Bruger the grid foam roller hver evig eneste gang jeg skal træne. Jeg bruger dem ikke rigtig før træning, men mellem mine træningssæt kan jeg godt finde på at koble lidt af på rolleren. Det giver løsner ligsom lidt op i hele kroppen mellem sættene ???? Køber forresten the grid igen da den anden er blevet nakket – ja, folk kan åbenbart ikke holde fingrene for sig selv!
30.07.2017
Patrick
Hej Anders – jeg er ked af at høre med din foam roller! Håber at du nåede at bruge den i et godt stykke tid ????
30.07.2017
Mikkel Der er ikke nogen af de tynde foam rollere med, har i nogen anbefalinger ift. dem?
https://www.denintelligentekrop.dk/foam-roller-rund-dik-medium-hard?c=3403&gclid=EAIaIQobChMIja79uOq21QIVzbXtCh2SYAS8EAQYBCABEgJyPvD_BwE
01.08.2017
Patrick
Vi har kun hørt godt om de tynde foam rollere. Lige netop med foam rollere er en vigtig faktor ‘personlige præferencer’. Du ligger lidt tættere på jorden, så dine ben vil være placeret lidt anderledes end ved de foam rollers vi nævner her i indlægget..
13.12.2017
Fitnessbabe Tak for denne liste
10.12.2017
Patrick
Velbekomme Cecilia
13.12.2017
Martin Pedersen Jeg bruger en foam roller både før og efter træning. Det sætter ligesom en ind i det rigtige fokus, så træningen bliver super skarp
13.12.2017
Patrick Det lyder som en rigtig god rytme du er i Martin
13.12.2017
Anette Zinkler Jeg har faktisk allerede en foam roller, men jeg vil blot sige, at jeg har haft rigtig god succes med at bruge dem. Jeg har i hvert fald ikke været skadet i rigtig lang tid, og jeg er sikker på, at det gør et eller andet helt fantastisk ved kroppen, som mindsker risikoen for skader
13.12.2017
Patrick Du er så god Anette!
13.12.2017
Casper Bengsson Fantastisk redskab!
09.01.2018
Nyt i debatten
Annonce
Populære artikler
Annonce
Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev, og få de bedste tilbud, guides & tricks direkte i din indbakke.

Nyhedsbrevet udkommer ca. en gang i måneden, og du kan til enhver tid afmelde dig igen.

Annonce
Deltag i vores fitness-forum   Besøg Debat