Kan Fitbit Versa aktivere en person med et stillesiddende job?

Skrevet af
4.9 Baseret på 23 Bedømmelser

Forskere fra Videncenter for Arbejdsmiljø har tidligere været ude og sige, at danskerne sidder for meget ned. For mange stillesiddende timer på arbejdet og i fritiden skader vores helbred. Således viser en række studier, at personer som er stillesiddende

Vi hos Træningsguiden har sat os for at finde ud af, om man ved hjælp af et Fitbit Versa aktivitetsur, kan give nok motivation til, at en helt almindelig dansker, kommer ud og får bevæget sig nok.

For der er VIRKELIG mange danskere, som har en stillesiddende beskæftigelse - omkring 40 procent af alle beskæftigede danskere sidder ned tre fjerdedele eller mere af dagen.

Forud for vores egen test, ville vi naturligvis gerne sikre, at resultatet blev så repræsentativ som overhovedet muligt. Normalt vil det kræve 1.000 eller flere forsøgspersoner - men vi har sat vores lid til, at ‘bare’ én helt almindelig dansker kan være med til af afbillede, hvorvidt et aktivitetsur kan gøre en forskel for.

fitbit versa test review anmeldelse

Derfor byder vi velkommen til Louise:

Louise er fra 1985 og arbejder som receptionist på et dansk hotel i en af Danmarks største byer. Louise er ideel som testperson, da hun selv har oplevet, at det godt kan være svært at nå op på de 10.000 anbefalede skridt om dagen (svarende til omkring 8 kilometer).

“Min arbejdsplads består mere eller mindre af et område på omkring 8 m2. Det meste af dagen sidder jeg ved et skrivebord, eller står ved en skranke. Der er selvfølgelig tidspunkter, hvor jeg i forbindelse med arbejdet kommer på nogle længere ture ud af huset, men min primære plads er foran en computer - stående eller siddende alt efter hvor krævende opgaven er.“

01Introduktion til testen af Fitbit Versa

For at kunne lave det mest retvisende forsøg, blev Louise instrueret til at bære sit Fitbit Versa dag og nat i 30 dage. I løbet af testperioden skulle Louise notere det daglige antal af skridt ned samt ændringer i hendes vaner, sådan at vi kunne følge med i udviklingen.

Efter de 30 dage, blev et kvalitativt interview lavet med Louise, for at finde ud af, hvorvidt brugen af Fitbit Versa kunne højne hendes fysiske aktivitet.

02Louises oplevelse af Fitbit Versa

Vi fristes til at spørge, hvad dine første tanker var, da du fik Fitbit Versa aktivitetsuret i hænderne?

“Fitbit Versa virkede i starten til at være rent mandig rent størrelsesmæssigt. Dog må jeg sige, at selvom jeg ikke har været vant til at gå med ur, vænnede jeg mig hurtigt til det.

Uret har resulteret i en del positive komplimenter - folk synes, at den er flot. Remmen føles har at have på, hvor jeg vil gerne vil fremhæve, at stiften i remmen er ret praktisk i og med, at den ikke hænger og flagrer.”

test fitbit versa anmeldelse review

Jeg havde også dage, hvor jeg var ligeglad

“Som med så meget andet er der dage, hvor tingene er mindre sjove end andre. At nå at gå de 10.000 skridt var ret fedt de fleste dage, men andre dage var det ikke nok til at få mig ud på en ekstra gåtur. Det aktive valg om ikke at gå den ekstra tur for at nå de de sidste skridt, blev dog forstærket af mit eget mind set, da jeg vidste, at jeg kunne nå de 10.000 skridt alle de andre dage. Det er nok ikke så forskelligt fra de personer, som 3 gange om ugen og accepterer, at de ikke kommer afsted de sidste 4 dage. “

Det blev til flere gåture

“En tur til købmanden var næsten altid ensbetydende med en køretur. Men efter at jeg er blevet gjort bevidst om, at jeg skal gå 10.000 skridt om dagen, har jeg fravalgt bilen og går turen i stedet for.”

10.000 skridt test fitbit versa review

“En anden ting er, at det ikke har været svært at få både kærester, familie og venner med ud på en gåtur. Så det har på ingen måder været udfordringer på den front.“

Effektiv alarm

“Jeg brugte alarmerne rigtig meget. Det er meget effektivt sammenlignet med alarmen i min iPhone. Udover alarmeringen ved hjælp af lyd, så vibrerer den selvfølgelig også, hvilket har en helt anden effekt end hvis mobilen vibrerer i lommen. Man kan sjældent lade ære med at rette fokus mod ens arm, hvis den både vibrerer og larmer.“

“En af de fedeste ting ved uret er, at man kan indstille det til løbende at påminde en om, at man skal op og gå. Jeg skulle selv gå 10.000 skridt om dagen, så Fitbit Versa delte antallet af skridt ud på dagen, og mindede mig i ny og næ for at få mig op gå.

”Det var som regel ‘Gå lige 250 skridt’, og man kan jo ikke rigtig argumentere mod, at man skulle gå de 250 skridt, så afsted jeg kom.”

Og det viser sig at være meget effektiv på arbejdet:

“Det virkede godt på mig, fordi jeg havde siddet 3 kvarter ved computerne, og så mindede den mig om, at der lige var noget, som jeg skulle have styr på.“

Batteri:

“Den holdte 4-5 dages batteri, og så timede jeg det sådan, at jeg kunne lade den op, når jeg havde en mere stillesiddende aften. På den måde, kunne jeg stadig have uret på om natten, så den kunne tracke min søvn.”

Hvor lang tid tager det at lade den helt op? Det er et nyt ur, men det er stadig rart at vide, hvor henne på skalaen for ladetid den befinder sig.

”Hvis den var helt afladet, tog det kun et par timer at lade den op - hvilket jeg synes er ret praktisk. Så når man alligevel lige var ude og køre en tur, kunne man lige så godt lade den op i bilen imens.”

Urets digitale udseende - Watch face:

“Jeg tror, at der var 10-12 forskellige designs - jeg valgte den pinke, da jeg synes, at de andre var ret “spacy” i det. Men den pinke var rigtig fin, enkel og pæn. Noget jeg synes var ret fedt, var at når man rammer målet på 10.000, så skiftede farven fra pink til lyserød. Det var dejligt!”

fitbit versa test anmeldelse

“Jeg har haft uret med i bad, og det kunne den sagtens holde til, men jeg hører nok til den type af mennesker, som ikke har det godt med, at have et ur på i bad - så det blev pænt lagt til side de fleste gange.”

“Billedet med iphonen illustrere det meget godt, at den opfanger nogle flere ting. Den populære stresstest er jo at stå og vifte med armene for at få tælleren til at nå højere op - men det sker ikke, da det ikke er den måde at uret opfanger dine skridt på.”

03Mindre afhængig af smartphonen

“De der situationer hvor man eksempelvis er på arbejde, og man ikke har telefonen i nærheden, så kan man nogle godt “vanens magt er, at man hiver den op af lommen for at se om der er sket noget”, men nu kunne man på uret mærke hvis man havde fået en besked, og se om det var noget, men nu kunne man bare kigge på uret og se om der skete noget. Jeg kunne se facebook-beskeder (messenger), hvis den ringede, sms’er - og jeg tænker da, at man kan sætte den op til meget mere, hvis det er noget man ville.“

“Den erstattede i hvert fald, at man hele tiden havde den der åndssvage telefon i hånden.”

--> Det er blevet meget populært at aktivere dele af kroppen ved at have en bObles under fødderne, når meget af dagen 'går' foran computeren.

Brugen af sovebriller til at falde i en dybere søvn

Du fortalte mig forud for interviewet, at du også havde prøvet at ændre i dine sovevaner, for at se hvordan en ændring der, kunne have en indflydelse på din søvn. Hvad indebar det?

“Jeg fik jeg jo muligheden for, at følge med i hvordan jeg sover, og fordi at jeg altid har været lidt dårlig tli at sove, roder rundt, snakker i søvne osv. Derfor prøvede jeg at tage sovebriller på, og så havde jeg en følelse af, at jeg var mere udhvilet, og jeg kunne så se på statistikken, at jeg havde haft mere dyb søvn, end inden. Og det var fedt.”

Forsøget uden natbriller:

test anmeldelse fitbit versa review aktivitetsur

Forsøget med natbriller:

test anmeldelse fitbit versa review aktivitetsur

"Alt i alt har jeg haft en rigtig god oplevelse med Fitbit Versa. Jeg er blevet meget mere bevidst om, at jeg skal være mere aktiv, end jeg har været tidligere. Det at jeg nu kigger mindre på mobilen samt sover bedre er jo blot en KÆMPE bonus, som jeg på intet tidspunkt havde troet ville være et resultat af, at man tager et aktivitetsur som Fitbit Versa på.

04Forud for testen brugte Louise appen ‘Sundhed’

Appen ‘Sundhed’ oplyser om os mange ting, men for Louise har den ikke gjort et overbevisende stykke arbejde:

“Halvanden måned før at jeg startede min test af Fitbit Versa, brugte jeg flittigt appen ‘Sundhed’ på min iPhone 7. Primært til at holde øje med, hvor mange skridt jeg gik i løbet af en dag.

... Desværre er der nogle problematikker ift. At have en skridttæller på sin smartphone. Jeg har ikke mobilen på mig hele tiden, hvilket naturligvis resulterer i, at den ikke kan give et præcist billede af, hvor mange skridt jeg går i løbet af dagen.“

Og det godt være et stort irritationsmoment, hvis ikke samtlige skridt bliver opfanget i jagten på de 10.000 skridt:

“Det er ikke ualmindeligt, at jeg kun har flyttet mig 1.500 skridt i løbet af en arbejdsdag, ligesom jeg gætter, at rigtig mange også prøver. Det kan jeg den dag i dag stadig være lidt overrasket over - og inden jeg sagde ja til at være testperson, skænkede jeg det ikke en tanke.”

For det kan være meget demotiverende at vide, at man ikke går særlig meget i løbet af en dag. Især når dagen føles lang og man er helt udmattet, når man kommer hjem. Det er også derfor, at ‘Sundhed’ viser sig ikke at være den ideelle app til formålet, da den ikke har en chance for, at få talt samtlige antal skridt. Præcis som Louise så fint nævner:

“Hvis målet er at gå 10.000 skridt om dagen, og Sundheds-appen kun viser 8.500 skridt, får man hurtig en følelse af fiasko. Der vil være tidspunkter, hvor mobilen bare ikke er på dig. Et rigtig godt eksempel er når jeg holder fri, da jeg ikke særlig tit har telefonen på mig, så den har ikke en chance for at være præcis.”

Direkte demotiverende

“Det kunne være så grel, at jeg kunne gå og være irriteret på mig selv meget af tiden forud for testen, da jeg ikke formåede at gå de 10.000 skridt - især hvis det viser sig, at det måske var lige præcis det jeg gjorde. For mig virker 10.000 skridt svarende til 8 kilometer, et rimelig overkommeligt mål for en dag.“

0 Kommentarer
Populære artikler
Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev, og få de bedste tilbud, guides & tricks direkte i din indbakke.

Nyhedsbrevet udkommer ca. en gang i måneden, og du kan til enhver tid afmelde dig igen.