Cooper test – Alt du skal vide om den populære test

Skrevet af
5.0 Baseret på 13 Bedømmelser

Træning er noget mange af os går op i af forskellige grunde. Det kan være du godt vil være mere trænet, have en bedre kondi eller forbedre din smidighed og fleksibilitet.

Der er mange forskellige måder at træne på, men ofte er der næsten umuligt ikke at forbedre din kondition under træning. Hvis du gerne vil måle din kondition, er der mange forskellige måder at du kan gøre det på. Cooper testen er en god og nem metode at få dit konditionstal målt. 

Du kan eventuelt måle dit konditionstal før et træningsforløb, og som afslutning på dit forløb måle dit nye og forhåbentlig forbedrede konditionstal.

01Manden bag testen

Cooper testen er opkaldt efter Kenneth H. Cooper, tidligere medicinsk doktor, som designede den allerede i 1968. Coopertest er en af de mest berømte fysiske tester for aerob udholdenhed, og bliver brugt til at måle kondital i mange forskellige sportsgrene. 

En Cooper test bruges mange steder primært grundet at den er nem og præcis. Derudover tager det heller ikke mere end sølle 12 minutter at tage den.

Du kan læse mere om logikken bag testen på dette link.

02Hvordan fungerer Cooper testen

Du skal først og fremmest varme dine led og muskler godt op, inden du bevæger dig ud i testen. Det er vigtigt med en god opvarmning så du kan forebygge skader eller forstrækkelser. Derfor skal du gerne varme op i 10 minutter, hvor du får hele kroppen med. Under testen skal du løbe. Når du løber bruger du mange muskelgrupper. 

Derfor skal du gerne varme så meget af kroppen op som muligt. Ryg, ben, ankler, arme og nakke skal gerne være godt varm inden du begynder. Når du føler at kroppen er tilstrækkelig varm, skal du løbe så langt og hurtigt du kan i 12 minutter. 

Du skal gerne løbe på et atletikstadion da de har et sikkert og fladt underlag. Hvis ikke dette er muligt, skal du finde en stykke som er lige uden for mange bakker og sving. Du skal så vidt som det er uligt løbe lige ud og på et fast underlag. 

Hvis du løber op- eller nedad og på et stykke med mange sving, får du et mere upræcist kondital, da det vil påvirke dit løb. Du skal under dir løb også sørger for at du har det rette tøj og de rette sko på. Et par ordenlige løbesko vil være optimalt for dit løb. Derefter skal du også klæde dig til vejret, og gerne løbe i tøj der er let og behageligt. 

Når distancen er løbet skal du måle hvor langt du har løbet på de 12 minutter. Derefter beregner du dit kondital med din distance, din alder og dit køn.

03Hvor bruges Cooper testen

Cooper testen bruges mange forskellige steder. De fleste mennesker har lavet testen både i folkeskole og på gymnasium. Det er nemlig en test der ofte bliver brugt i skole og på andre uddannelser, grundet den nemme fremgangsmåde. 

Derudover bliver den også brugt under mange sortgrene, hvor det er vigtigt at følge med i udviklingen af kondital. 

Hvis man dyrker en sportsgren, er denne metode god, da man nemt kan presse sig selv til hele tiden at gøre det bedre. Hvis du selv træner eller løber i din fritid, kan du med fordel holde øje med din dine forbedringer ved at tage testen løbende. 

God kondition opnås ikke på en uge

Du skal huske på at god kondition ikke opnås på en uge, det tager ofte længere tid at få en god kondition. Derfor kan du eventuelt måle dit konditionstal en gang hver måned, for at følge med i dine forbedringer. Derudover bruges en Cooper test også i militæret, hvor der forventes at man har en god kondition for at kunne gennemføre øvelserne. 

Udover at kan skal testen i Cooper testen i militæret skal man også igennem en masse andre tests. Du kan læse mere om hvad der forventes, hvis man skal i militæret på dette link.

04Hvilke sportsgrene?

Da Cooper testen bliver brugt til at måle kondition, kan den bruges til mange forskellige sportsgrene. Hvis du løber er testen helt optimalt. Her har du formodentlig allerede det rette udstyr der forventes. Med nogle gode sko og det rette tøj, løber ma bedst og hurtigst. Hvis du dyrke andre sportsgrene som f.eks. cykling, kan testen også være god at bruge. 

Hvis du er en ægte cykelmyg, er det dog ikke løb du er mest trænet i. derfor kan det godt være at testen ikke er den mest optimale du kan finde. Dog er den nem og hurtig, og ofte god til alle sportsgrene. 

Hvis du gerne vil undgå at hoppe i løbeskoene og gere vil forblive i sadlen, kan du lave din egen Cooper test. Her kan du i stede for at løbe, cykle så hurtigt og langt du kan i 12 minutter. 

Du kan ikke måle dit kondital med det antal meter du cykler, da man kan komme langt længere på en cykel end på to fødder. Derfor kan du kun bruge den til at måle hvor lagt du kan cykle, og sammenligne distancen over et træningsforløb.

05Hvordan kan du forbedrer dit kondital

Hvis du skal forbedre dit resultat af din Cooper test, skal du have en bedre kondition end da du tog testen sidst. Hvis du er nybegynder i løb, er der mange måder at træne op på og forbedre dit kondital. Der er mange forskellige måder at løbe op, og det er kun ved at prøve sig gennem den alle, at du finder du af hvilken form der passer dig bedst. 

Hvis du gerne vil opnå en god kondition, og gerne vil løbe for at få ro i hovedet og god motion, kan du med fordel vælge en rute i et smukt område. Du kan eventuet vælge at løbe i en skov eller omkring en sø. 

Her får du mulighed for at løbe i rolige omgivelser uden biler og cykler der farer forbi dig. Du skal dog have i tankerne at terrænet ofte stedet som disse ikke er så faste som at løbe på en rigtig vej. De er ofte langt mere ujævne og med bakker. Derudover er de også påvirket af vejret. Hvis det har regnet kan der hurtigt blive meget glat med mudder og vandpytter. 

Løb på bakker hvis du kan

cooper test 12 minutter guide

Hvis du løber på en vej, sikrer du dig et mere fast terræn, hvor du ikke skal bekymre dg om hvor du træder. Hvis du gerne vil presse sig selv yderligere kan du vælge en rute med mange bakker. Dette får hurtigt pulsen op, hvor du kan presse dig selv op og ned ad bakker. 

Hvis du er til noget med mere puls, kan du overveje om intervaltræning er noget for dig. Denne metode kan du også bruge i mange andre sportsgrene. Her presser du dig selv i forskellige tempo, hvor du skiftevis får pulsen op og ned.

4 Kommentarer
Mathias Super fedt - tak!
23.10.2018
Patrick Jeg husker stadig den første gang, at vi som værnepligtige skulle teste os selv med en coopers test. Forud for militæret havde jeg ikke fået trænet så meget, som jeg godt kunne tænke mig, men jeg kom alligevel op på 2.560 meter. Vi skulle over de 2.400 for at kunne fortsætte, så det var ikke super prangende! ;)
23.10.2018
Mathias arh ja, jeg har da et mål om at komme over de 2.600 i første forsøg. Jeg spiller til dagligt fodbold og løbetræner også ved siden af, men jeg løber ikke med en hastighed på 14-15 km/t over 12 minutter endnu, så det bliver med et hængende hår.
23.10.2018
Madmen Det kan også blive hurtig nok.. træn lidt tungt.. og spis nogle gode bøffer
26.10.2018
Populære artikler
Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev, og få de bedste tilbud, guides & tricks direkte i din indbakke.

Nyhedsbrevet udkommer ca. en gang i måneden, og du kan til enhver tid afmelde dig igen.